top of page
  • תמונת הסופר/תפנינה לוי

הצבת גבולות - האתגר שבגירושין

עודכן: 14 ביולי 2022

הצבת גבולות! למה הורים מתקשים לבצע את הפעולה הזו, ולמה לגרושים הרבה יותר קשה עם זה?


גבולות פוגשים בכל מקום, בכביש, בעבודה, בבית הספר, במערכות יחסים ועוד.. בכביש, לדוגמה, הומצאו חוקים ברורים כדי לשמור על הבטיחות שלנו. תמרורים, הגבלת מהירות ועוד..כל חציית גבול היא עבירת תנועה, ולזה יש השלכה. תוצאה ידועה מראש. קנס, החרמת הרשיון, נהיגה מונעת.


גבולות עבור ילדים זה דבר הכרחי להתפתחות האישית שלהם ולא רק למען החינוך ושמירה על סדר, הם צריכים את הגבולות כדי ללמוד להתמודד עם גבולות בחייהם הבוגרים. הגבולות מקדמים עצמאות, הם מספקים עוגן ערכי, מעלים את הדימוי העצמי ומחזקים את תחושת השייכות.


מרבית ההורים מתקשים במשימה הזו. הצבת גבולות נתפסת כאקט שלילי, אסרטיבי, כעוס ורע. הם יספרו לי שהם רגישים מידי ולכן הם לא מסוגלים לעשות את זה. הם זוכרים את ההורים שלהם שהיו קשוחים מידי וזה היה אכזרי עבורם והם לא מוכנים לעשות את זה לילדיהם, ובצדק כי הורה האסרטיבי, הקשוח, הכועס והמעניש היה תמיד, בעיני עצמו, ה״הורה הרע״.


הורים שכבר כן מעידים על עצמם כמציבי גבולות אינם באמת מציבי גבולות אלא מציבי עובדה, לא מסבירים ולא נותנים צ׳אנס לתקן. מענישים בכל פעם בצורה אחרת והתסכול של הילד גדול מאוד עד כדי כך שבשלב מסויים הוא מחזיר מלחמה והופך מילד צייתן לילד ״מרדן״ חסר שקט (לעיתים התנהגות כזו מפתיעה את ההורים עד כדי כך שהם שוקלים לגשת לאבחון להפרעת קשב)


אצל הורים גרושים הקונפליקט גדול הרבה יותר. המלחמה על ליבם של הילדים גדולה יותר, החשש לצאת ההורה הרע ולאבד את הקשר עם הילדים הוא גדול.

הורים גרושים יחוו יותר רגשות אשם, ימצאו את עצמם בסערת רגשות ולא מעט מצבים של ייאוש וחוסר אונים. ״כשאני מחנך אותו אני נכנס למאבקי כח משפילים ומתישים כשאני לא מחנך את הילד אני מקבל ביקורות מהסביבה״





החדשות הטובות הן שהצבת גבולות אינה מושתתת על עונשים ודווקא ההורה שמציב גבולות הוא זה שיזכה להערכה וכבוד מצד הילדים. החדשות הפחות טובות הן שאם לא עושים את זה נכון וללא הכוונה יש סיכוי גדול שיקרה ההפך- ההורה יסבול מחוסר הערכה, במקרה הטוב וזלזול, במקרה הפחות טוב. במקרים קשים יותר הילדים יגדירו אותם הורים רעים על כל דבר שלא יסכימו לתת להם. אותם ילדים ישלטו בחיי ההורים יעשו להם את המוות ולא יאפשרו להם למלא את תפקידם כהורים.


אז איך כן מציבים גבולות?


תכננו חוקים וכללים בבית, שבו עם הילדים, הסבירו להם את החוקים והכללים, תחמו את הגבולות והסבירו להם מה קורה כשהגבול נחצה. עם הרבה כבוד וחמלה כי לא פשוט להתרגל לחוקים.

לפני שאתם מדברים איתם, תחשבו על זה קודם בעצמכם, לבד, ורק אז גשו אל הילדים. הגיעו מוכנים אליהם תהיו מוכנים עם תשובות ולא להתנצל בפניהם כי אתם עושים את תפקידכם ומכינים אותם לחיים.

חשוב לי להרגיע את כל ההורים הגרושים שחוששים שאם בבית אחד לא מציבים גבולות אז כל העבודה הולכת לפח - אז זהו שלא.

ילדים להורים גרושים זקוקים בעיקר לרשת ביטחון. ומה נותן יותר ביטחון מאשר הצבת גבולות ברורים והורה עם סמכות חזקה? ככל שנקפיד להציב גבולות כך הסמכות ההורית תתחזק ונייצר לילד את הביטחון שהתערער בעקבות הגירושין.

הבית עם הגבולות יהיה הבית שבו הוא ימצא את השקט והביטחון, אוירה טובה, מקום שבו הם יכולים ״להניח את הראש״ ולנוח מתלאות היום, בייחוד כשמדובר במתבגרים שאצלם הביטחון והשקט הנפשי הכרחיים כדי לעבור את הגיל הזה בשלום.


אז יאללה קדימה - בואו ללמוד להציב גבולות בצורה יעילה שבה תצאו עם סמכות חזקה ותזכו ליותר הערכה מצד הילדים :-) עוד על הורות בגירושין


לייעוץ ותמיכה - https://bit.ly/3vPw0et


פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page